Ay'ın Vakası

İKİ BAŞARILI AMELİYAT SONRASI SAĞLIĞINA KAVUŞAN HASTAMIZ NURGÜL ELMAS

Hastamız, mesanede (idrar torbası) ve kalın barsakta yayılmış tümörler, kansızlık, böbrek yetmezliği tablosu ile hastanemize başvurmuş olup, Üroloji Doktoru Op. Dr. Burak Yavuz KARA tarafından gerçekleştirilen Radikal Sistektomi (mesanenin alınması) ameliyatı ve Genel Cerrahi Doktoru Op. Dr. Adnan SAÇIN tarafından gerçekleştirilen Hemikolektomi (kalın bağırsağın alınması) ameliyatları sonrasında, hastamızın kansızlığı ve böbrek yetmezliği düzelmiş olup, tam bir iyileşme hali sağlanarak taburculuğu gerçekleştirilmiştir.

ERKEN YAKALANMIŞ PROSTAT KANSERİNDE RADİKAL PROSTETOKTOMİ AMELİYATI

Uzman Hekimlerimizden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hacı Bekir GENİŞER tarafından gerçekleştirilen Radikal Prostetoktomi Ameliyatı olan hastamızda başarılı bir şekilde yapılarak taburcu edildi.

LAPAROSKOPİK (KAPALI) RAHİM YUMURTALIK AMELİYATI

Uzman Hekimlerimiz Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adnan SAÇIN ve Kadın Doğum Uzmanımız Op. Dr. Durdane YANGAL tarafından gerçekleştirilen Laparoskopik (Kapalı) Rahim Yumurtalık Ameliyatı Operasyonu hastamızda başarılı bir şekilde yapılarak taburcu edildi.

REKTUM TÜMÖRÜ AMELİYATI

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adnan SAÇIN’a Rektum Tümörü ameliyatı olan hastamız başarılı bir şekilde sağlığına kavuşturularak taburcu edildi.

Dizinde protezi olan bir hasta travma sonrası aynı bacakta iki kırık (tibia üst uç ve femur alt uç) ile hastanemize müracat etti.

Dizinde protezi olan bir hasta şiddetli ağrı ve dizde boşluk hissi ile ortopedi polikliniğimize başvurdu. Çekilen grafilerde eski protezinin çevresinde femur alt uç ve tibia üst uç kırıkları tespit edildi. Hasta acil olarak ortopedi servisine yatırılarak uzun bacak atele alındı.

Ameliyat planı olarak; kırıkların tutturulmasının tek başlarına yeterli olmayacağı, kaynama sürelerinin en az 6-8 ay sürebileceği ve kaynamama riskinin çok yüksek olabileceği düşünüldü. Üzerine basıp yürümesi de çok uzun zaman alabilirdi. Bu yüzden agresif bir karar verip; her iki komponenti değiştirip uzun stemli protezle kırıkları intramedüller fikse etme kararına varıldı.

Eğer fiksasyon sağlam olursa hasta erken den bastırıp yürütülebilirdi. Ameliyat sırasında turnike uygulaması da olduğundan süreyi çok uygun kullanmak gerekliydi.

Ameliyatta; önce protezler söküldü sonra kırıkları teker teker tutturup revizyon protezi kesileri yapıldı. Uzun stemler önce femur sonra tibial komponent olacak şekilde ayrı ayrı yerleştirildi. Femur distal kırığı parçalıydı ve tibia kadar sağlam değildi. Ancak her iki yan bağ sağlamdı. Protezler uygun şekilde yerleştirilip kırıklar fikse edilince araya insert yerleştirildi. Patellada problem yoktu. Katlar usulüne uygun kapatıldı.

Ameliyat sonrası takipte problem çıkmadı. Hastaya 7. Günde parsiyel yük verildi. Hasta 3. Haftada Walker ile basarak yürütüldü. Sonuç mükemmeldi.

Literatürde benzer vaka var mı diye araştırdık. Protez çevresi kırıklarında sadece femur, daha sık ya da sadece tibia olmak üzere tek kemikte kırık olan vakalara rastlanırken iki ayrı kemiğin kırığı olan vakalara rastlamadık.
Hastanemizde literatürde yayınlanabilecek bir ameliyat yapılmış oldu.