Kardiyoloji

Bölüm Hakkında


Kardiyoloji Bölümümüz kardiyoloji alanında klinik ve laboratuar çalışmaların yürütüldüğü, tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir bölümdür.

Bölümümüzde 2 adet ekokardiyografi cihazı, 7 adet Holter, 7 adet Ambulatuvar kan basıncı cihazı, 1 adet efor testi aleti bulunmaktadır.

Poliklinik hizmetleri 2. katta Kardiyoloji uzmanları tarafından yürütülür.

2. kat polikliniğinde ayrıca Holter, Ambulatuar Kan Basıncı, Efor Testi ve EKG çekilmesi gerçekleştirilmektedir.

Kardiyolojik tanı değerlendirme ve tedavide kullanılan test ve programlar;

  • Ekokardiyografi
  • Efor testi-treadmill
  • Holter
  • Ambulatuar kan basıncı
  • EKG

Ekokardiyografi

Kalbin anatomik ve fonksiyonel olarak değerlendirilmesinde girişimsel bir işlem olmaması ve tamamen güvenli, riski olmaması nedeniyle eşsiz bir tetkiktir. Ultrasonik ses dalgalarının yansımalarının görüntüye dökülmesi mantığına dayanır. İki boyutlu, M mode, Doppler (spektral ve renkli) eko çeşitleri ve transözofagiyal, stress ekokardiyografi gibi çeşitleri vardır. Rutin bir ekokardiyografi değerlendirilmesinde iki boyutlu, spektral ve renkli Doppler ekokardiyografi çalışması şeklinde 3 aşama vardır. Hastanın yatağa sola dönmüş veya düz olarak yatar görüntü kalitesini artırmak için göğüsüne jel sürüldükten sonra bir prob ile değişik kesitlerden kalbin tomografik görüntüleri alınır. Ekokardiyografi sonrası kalbin pompa fonksiyonunun durumu, kapakların yapısı fonksiyonel durumu, kalbin yapısal anormallikleri hakkında bilgi edinilir.

Doppler ekoda kalpteki akımlar proba göre hareketlerinden dolayı kırmızı, mavi , yeşil renkte görüntüler (proba doğru olan akım kırmızı uzaklaşan mavi ve jet akımları yeşil) verir. Kalp kapaklarındaki kaçakların ve darlıkların varlığının ve ciddiyetinin tespitinde, konjenital kalp hastalığı ve kalp kası hastalıklarının tanısında önemlidir. Hacettepe Kardiyoloji Bölümü’nde biri servislerde yatan hastalar için kullanılmak üzere ayrılmış toplam 4 eko aletiyle hizmet verilmektedir. Normal poliklinikten randevulu hastaların ekoları sabah 09:00’dan akşama kadar D katı Eko’da özel eko randevuları ise Z katı Kardiyoloji içindeki Eko’da yapılmaktadır. Normal bir eko tetkiki 20-30 dk sürmektedir ve bir kaç şekilde yapılmaktadır:

1. Transtorasik ekokardiyografi

Rutinde uygulanan yöntemdir. Yatar durumda pozisyon verildikten sonra hastanın göğsüne jel sürülerek bir probla yapılan girişimsel olmayan bir tetkikdir.
Randevuya gelirken özel bir hazırlık yapmanız gerekmez.
Sonucu tetkik sonrası hemen verilmektedir.

2. Stress ekokardiyografi

İlaçla veya egzersizle kalbin iş yükünün artırılarak başlangıç ekokardiyografisinde normal olup bu sırada iskemik kalan bölgelerdeki kasılma bozukluğunun tespitine dayanan bir ekokardiyografi çeşididir.
Hacettepe Kardiyoloji’de genellikle ilaçla (dobutamin) yapılmaktadır. Stress ekokardiyografinin kardiyak stress testlere üstünlüğü doğruluk derecesinde artış, radyasyona maruziyetin olmayışı, ucuz olması ilave kardiyak hemodinamik ve kapak fonksiyonlarında egzersizle olan değişikler hakkında bilgi vermesidir. Ayrıca EKG’nin değerlendirilemediği durumlarda tercih edilecek bir yöntemdir.

Ekokardiyografi laboratuvarı kalp kapak hastalıkları, iskemik kalp hastalığı, perikardiyal hastalıklar, kardiyak kitleler, büyük damarların hastalıkları, akciğer hastalıkları ve doğumsal kalp hastalıkları için önemli bilgiler sağlamaktadır.

Efor Testleri-Treadmill-Yürüme Bandı

Halk arasında yürüme bandı olarak da bilinen treadmil bir band üzerinde hasta 12 derivasyonlu bir EKG aletine bağlı olduğu halde belli protokoller dahilinde yürümeyle başlayıp düzenli olarak band hızı artırılarak koşturulması esasına dayanır. Girişimsel bir işlem olmaması, ucuz olması ve nispeten düşük komplikasyon oranı nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir. Hastaların daha kolay yapabildiği treadmil koroner kalp hastalığına ait klinik şüphenin olduğu hastalarda, efor kapasitesini değerlendirmek için, rehabilitasyon programının bir parçası olarak, eforla ilgili şikayetlerin ortaya çıkarılması ve daha nadir olarak ilaç tedavisinin monitorizasyonu için yapılır. Test sırasında EKG’de ST segmentinde çökme olması, tipik göğüs ağrısının oluşması, hipotansiyon gelişmesi gibi bazı durumlarda pozitif sayılan bu testten sonra genellikle kardiyak kateterizyon gibi daha ileri bir tetkikle koroner kalp hastalığı tanısı kesinleştirilir.

Treadmill (efor testi) hakkında bilmeniz gerekenler

Treadmill testi siz yürüme bandında belli hızlarda yürürken, seri olarak EKG lerinizin çekilmesi, tansiyonunuzun ölçülmesi yöntemi ile yapılan bir tetkiktir. İstirahat anında EKG nizde tespit edilemeyen anormal bulguların efor sonrası tespit edilmesini sağlar. Yukarıda anlatılan önerilere uyduğunuz takdirde test kısa süren, hastalığınız hakkında önemli bilgi veren, güvenli bir tetkiktir.

Treadmill testi randevunuza gelirken;

• Testten 3 saat önce yemek yemeyiniz.
• Daha önceden çekilmiş EKG nizi yanınızda getiriniz.
• Erkek hastaların göğüs traşı olması gerekmektedir.
• Bayan hastaların 2 parçadan oluşan kıyafet giymesi daha uygundur.
• Eğer aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız testten en az 48 saat önceden kesiniz: Dideral, Prent, Tensinor, Visken, Lopressör, Trasicor, Beloc,betadol,Nortan, Artex, Concor, Diltizem
• Digoksin kullanan hastalar ilacı bir hafta önceden kesmelidir.
• Yukarıda yazılı olmayan ilaçları (doktorunuz aksini söylemedikçe) özellikle de yüksek tansiyon sebebi ile kullanmakta olduğunuz ilaçları lütfen kesmeyiniz. Aksi takdirde tansiyonunuz çok yükselebilir ve testiniz yapılamayabilir.

Holter

Kalp atışlarının, 24-48 saat taşınılan bir aletle kaydedilip daha sonra bir bilgisayar programı ile bilgisayar ortamında EKG trasesi haline dönüştürülmesidir. Böylelikle anormal ritimler, ekstra atımların yanı sıra EKG deki iskemiye işaret edebilecek değişiklikler tespit edilebilir, aynı zamanda tedavinin etkilerini izlemek amaçlı da takılabilir. Hacettepe Kardiyoloji bölümünde D- katı kardiyoloji polikliniği içerisinde bulunan holter odasında her gün 5 adet holter randevusu verilmektedir, sonuçlar alet teslim edildikten 1 gün sonra aynı yerden alınmaktadır.

Holter tetkiki için gelirken

Sizden sonra aletlerin diğer hastalara takılacağını unutmayarak takılan aletlerin zamanında teslim edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Erkek hastaların gelirken göğüs traşı olması gerekmektedir

Ambulatuar Kan Basıncı İzlemi

Her 15 veya 30 dakikada bir tansiyon ölçümü yapıp kaydeden taşınabilir bir tansiyon ölçüm aletinin 24 saat süreyle hastanın üzerinde kalmasını gerektirir. Beyaz önlük hipertansiyonu olduğu düşünülen, hipotansif veya hipertansif ataklar tarifleyen hastalarda nadir olarak da tedaviye cevabı değerlendirmek için takılır. Bölümümüzde her gün 4 adet ambulatuar kan basıncı randevusu verilmekte ve öğleden sonraları belirtilen saatte D katındaki oda da takılmaktadır.

KALP HASTALIKLARI İLE İLGİLİ BELİRTİ VE ŞİKÂYETLER

Bu bölümde kalp hastalıklarıyla ilgili olan ve daha sık olarak görülen bazı şikâyetleri ve ne anlama geldikleri ile ilgili bilgileri bulacaksınız.

Göğüs ağrısı

Koroner kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı genellikle eforla, emosyonel stresle veya yemek sonraları kalbin iş yükünün artmasıyla ortaya çıkan dakikalarca sürebilen dinlenmekle ya da dilaltı uygulanan nitrat denilen ilaçlarla azalan ya da geçen göğüs kemiği veya sol göğüsten başlayıp sol kola, çeneye, sırta yayılabilen çoğu kez sıkıştırıcı, ezici, baskı hissi, sıkışma, yada yanma şeklinde tariflenen bir ağrıdır ve angina pektoris olarak adlandırılır. 5 dakikadan daha uzun süren ve dilaltı nitrata rağmen devam eden ağrı akut Myokard Enfarktüsünün işareti olabilir.

Kalbi çevreleyen ve perikard olarak adlandırılan zarın iltihabına bağlı ağrı ise genellikle sürekli, eforla ilişkisi olmaksızın göğüste batma hissi seklinde ve pozisyonla değişen, her iki omuza yayılabilen bir ağrıdır

Aortun yırtılmasına (aort diseksiyonu) bağlı ise sırta vurur ve çok şiddetli ani başlangıçlı bir ağrıdır.

Nefes darlığı

Genellikle fiziksel aktivite ile (eskiden rahat yürünen bir mesafede veya yokuş, 1-2 kat merdiven çıkma ile) başlar ve ilerleyici vasıfta olup ilerki safhalarda geceleri yastık sayısını artırmaya, düz yatamamaya neden olabilir. Kardiyak iskemi veya kardiyomyopatinin bir işareti olabilir. Amfizem, astma ve diger akciğer hastalıklarında da olabilir veya bu hastalıklarla karışabilir.

Ödem

Kalp yetmezliğine bağlı olarak vücutta su ve tuz birikimesidir. Genellikle bacaklarda bazen karında ve nadir olarak kollarda, iki taraflı ve bastırmakla içine çöken vasıftadır. Böbrek ve karaciger hastalıklarında da ortaya çıkabilir

Gece idrara çıkma

Gündüz saatlerinde vücutta biriken fazla su ve tuzun uyku saatlerinde idrarla atılması nedeniyle, idrar miktarında artışla beraber gecede 2 veya daha fazla sayıda tuvalete çıkmadır.

Bayılma

Kalp hastalığına bağlı bayılma genellikle kısa süreli (bir kaç dk), ani olup tam bir bilinç kaybı vardır, hasta genellikle o an bulunduğu pozisyonu kaybeder ve yere yığılır, sözlü ya da ağrılı uyaranlara cevap alınamaz. Genellikle idrar kaçırma veya ağızdan köpük gelmesi kollarda ve bacaklarda kasılma yoktur, hasta kendini çabuk toplar (bayılma sonrası uyku dönemi yoktur). Genellikle tekrarlayıcı ve ilerleyici vasıftadır. En sık kardiyak aritmilerde görülür, bu nedenle kalp hastalığı tanısı olan birinde bayılma varsa ölümcül bir aritmi ekarte edilene kadar bir tıbbi acil olarak muamele görmelidir.

Çarpıntı

Anormal olarak kalp atışlarının hasta tarafından göğüs bölgesinde yada bazen karında hissedilmesidir. Kaçmış bir atım, duraklama şeklinde hissedildigi gibi normal kalp atışları da bazen hissedilmektedir, özellikle normalden hızlı, düzensiz, terleme veya bayılmanın eşlik ettiği çarpıntılar kalp hastalığına işaret edebilir.

Siyanoz

Genellikle el ve ayak parmakları, dudaklarda dokulara yetersiz oksijen taşınması nedeniyle olan mavimsi renk değişikliğidir. Doğumsal kalp hastalıkları, kardiyomyopatiler, kapak hastalıkları nedeniyle olabileceği gibi ciddi akciğer hastalıkları da siyanoza yol açabilir.

Çabuk yorulma

Bir çok nedeni olmasına karşın kalp yetmezliğinin erken bir belirtisi olabilir ve özellikle yaşlılarda ve önceden bilinen koroner kalp hastalığı veya kalp kapak hastaları olanlarda önemlidir.