Kulak Burun Boğaz

Bölüm Hakkında


Kulak-Burun-Boğaz

Hastanemizde Kulak Burun Boğaz hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan en modern tıbbi cihazlar ve tedavi yöntemleri uzman hekim ve personeller tarafından kullanılmaktadır.

Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde 1 adet muayene odası, 1 adet odyometri ünitesi ve 1 adet pansuman odası kullanılmaktadır. Ameliyathanede Endoskopik sinüs cerrahisi sistemi ve mikrodebrider kulak ameliyatlarında kullanılan 1 adet ameliyat mikroskopu mevcuttur.

Kulak Burun Boğaz Muayenesi

Kulak Burun Boğaz muayenesi poliklinik içindeki muayene odalarında yer alan muayene koltuklarında, hasta oturur pozisyonda iken yapılır. Hastanın şikâyeti ne olursa olsun hastanın her iki kulağı, burunu, boğazı, genzi, gırtlağı ve boyunu mutlaka muayene edilir. Öğürme refleksi fazla olan hastalarda gırtlağın görülebilmesi için hastaların boğazını uyuşturmak için bir ilaç sıkılır. Bu ilacın tadı acı olup yutulmasında bir sakınca yoktur. Daha önce benzer bir ilacın tatbikini takiben beklenmeyen etkiler görülmüş ise bunu sizi muayene eden hekime mutlaka belirtiniz. Bu ilaç sıkıldıktan sonra en az 1 saat bir şeyler yiyip içmeyiniz.

Endoskop Yardımı ile Burun Muayenesi

Burunun normal Kulak Burun Boğaz muayenesinde görülemeyen arka tarafının muayenesinin gerekli olduğu durumlarda rijit (sert) endoskoplar ile muayene yapılır. Bu muayene öncesi hastanın ağrı duymaması için burunun bir veya iki tarafına anestetik ilaç emdirilmiş pamuk tamponlar yerleştirilip 2-3 dakika beklenir. Daha sonra endoskobun burun pasajları içinde ilerletilmesi vasıtası ile burun içi muayenesi gerçekleştirilir. Daha önce benzer bir ilacın tatbikini takiben beklenmeyen etkiler görülmüş ise bunu sizi muayene eden hekime mutlaka belirtiniz.

Endoskop Yardımı ile Geniz ve Gırtlak Muayenesi

Geniz ve gırtlağın normal Kulak Burun Boğaz muayenesi ile yeterli değerlendirilemediği bu durumlarda fleksil (kıvrılabilen) endoskoplar ile muayene yapılır. Bu muayene hasta muayene koltuğunda oturur pozisyonda iken yapılır. Bu muayene öncesi hastanın ağrı duymaması için burunun bir veya iki tarafına anestetik ilaç emdirilmiş pamuk tamponlar yerleştirilip 2-3 dakika beklenir. Ayrıca hastanın boğazına da uyuşturmak amacı ile ilaç sıkılır. Daha sonra burun içine sokulan endoskopun ilerletilmesi vasıtası ile geniz ve gırtlak muayene edilir. önce benzer ilaçların tatbikini takiben beklenmeyen etkiler görülmüş ise bunu sizi muayene eden hekime mutlaka belirtiniz.

Ameliyatlar

Bölümümüzde kulak-burun-boğaz alanında modern tıpta uygulanan her türlü ameliyat gerçekleştirilmektedir. En sıklıkla uygulanan ameliyatlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Kulak ameliyatları
  • Tüp tatbiki
  • Burun-sinüs ameliyatları
  • Septoplasti
  • Septorinoplasti
  • Çocuk KBB ameliyatları
  • Tonsillektomi (bademcik)
  • Adenoidektomi
  • Baş ve Boyun kitlelerine yapılan girişimler

Ameliyata gelirken…
Hastaların en az 6 saattir ağızdan bir şey almamış olması, üzerlerinde yüzük, küpe, kolye, künye gibi metal bir şeyin bulunmaması ve bayan hastaların makyajsız ve ojesiz olmaları gereklidir. Burun ameliyatı olacak erkek hastaların bıyıksız olmasında fayda vardır.